Hvad er VR – hvad er jeg gået glip af?

Undrer du dig over, hvad VR er, og hvorfor alle taler om det?
Hos VRGaming kan vi se, at mange kunder viser stor interesse for VR og for at købe deres første VR-headset (VR-briller), og det forstår vi virkelig godt, for VR er fantastisk på så mange måder. Men for dem af jer, der aldrig har prøvet VR eller endda hørt om det, hvad er VR, og hvad kan VR tilbyde jer?

Bare navnet VR i sig selv giver anledning til spørgsmål, hvad betyder det? VR betyder virtual reality. Det er den virkelighed, som jeg vil forsøge at beskrive i dette indlæg. Jeg vil ikke komme ind på komplicerede og tekniske beskrivelser, men vil i stedet forsøge at beskrive, hvad der sker, og hvordan du vil føle dig, når du tager et VR-headset på for første gang. Hvad er det ved VR, der fascinerer folk og får dem til at købe og tilbringe flere timer med disse briller på hovedet?

Hvad er forskellen mellem VR og videospil?

For at hjælpe med at forklare magien ved VR vil jeg sammenligne det med videospil. Jeg tror, at alle er kommet i kontakt med videospil på en eller anden måde. Du har enten selv spillet spillet eller set en anden spille. Når du spiller videospil, styrer du en person eller et objekt ved hjælp af din controller. Det er sandsynligt, at du fordyber dig i spillet, men du bliver aldrig ét med den person, du styrer. Du er blot “chaufføren”, der hjælper figuren eller objektet med at bevæge sig fremad.

Det magiske ved VR er, at man i modsætning til et videospil føler, at man er med i spillet. Du spiller ikke en karakter, du ER karakteren. Når du tager et headset på for at bokse, vil du føle, at du ER bokseren.

Hvorfor skal jeg prøve VR?

Jeg vil fortsætte med at bruge boksning som eksempel og forsøge at beskrive, hvad man oplever, når man tager brillerne på og træder ind i bokseringen. Hold godt fast, når du tager headsettet på, for det kan være lidt svimlende i starten. Dine øjne føles som om, de er på skærmen foran dig, men din krop er stadig i den virkelige verden. Hvis du føler dig svimmel, skal du tage headsettet af, holde en pause og starte forfra, og du må aldrig presse dig selv, hvis du har det dårligt.

Hvis du forventer at se dig selv, bliver du skuffet, for dette er ikke et videospil, hvor du styrer en anden person, men dig selv. Du ser normalt kun dig selv, når du står foran spejlet, ikke sandt? Du ser dig selv på samme måde i VR, som du gør i den virkelige verden. Hvis du drejer hovedet til højre i den virkelige verden, vil du også dreje til højre i den virtuelle verden. Hvis du ser lige fremad, kan du se en almindelig væg, hvis du vender dig til højre, kan du se en væg med vinduer, og hvis du vender dig om, vil du pludselig stå foran en dør. Hvis du i stedet går på hug, ser du direkte ind i bokseringens reb.

Du oplever altså et rum fra alle vinkler, ligesom du gør, når du ser dig omkring i det rum, du befinder dig i. Tag dit VR-headset på, se dig omkring, drej rundt på gulvet og se, hvordan det rum, du befinder dig i, ser ud omkring dig.

Du vil gerne gøre mere end at se i den virtuelle verden, du vil gerne kunne bevæge dig.

Som jeg nævnte, når du tænder dit headset og træder ind i din virtuelle verden, er dine øjne straks tændt. For at bruge din krop i VR er der sensorer på håndcontrollere og headsets, som holder styr på dine bevægelser.

Kig på din modstander, prøv nogle luftslag og varm kroppen op ved at bevæge dig fra side til side og lave nogle squats og hop. Alene dette er en oplevelse, og før spillet overhovedet begynder, vil du føle dig WOW.

Hvad sker der, hvis vi starter kampen?

Når kampen starter, har du en modstander foran dig, og han er ivrig efter at bokse. Har du varmet ordentligt op, så dit sving er godt, og dit fodarbejde er i orden? Ved at bevæge armene får du din virtuelle krop til at rette sine slag mod modstanderen. Hvis du ikke slår til, vil din modstander med garanti gøre det. Når din modstander slår til, er du garanteret at trække dig tilbage, du vil stort set mærke luftstrømmen mod din næse. Hvis modstanderen også bliver ramt, vil du blive efterladt efter vejret. Det føles virkelig som om, man bliver slået, med den fordel, at man i VR ikke har den fysiske smerte.

Det er fedt at være i den virtuelle verden hver gang, men det er især fedt første gang. Det er en magisk oplevelse, som man ønsker at opleve igen og igen, når man først har oplevet den én gang. Når du har valgt at købe VR-briller, kan denne oplevelse forbedres på forskellige måder med forskelligt tilbehør. I dette tilfælde kan du f.eks. bruge boksehandsker for at forbedre følelsen.

En virtuel verden fuld af muligheder

Så snart du tager et par VR-briller på, træder du ind i en virtuel virkelighed fuld af muligheder. Men der er ikke kun spil, virtual reality kan tilbyde et stort udvalg. Du kan tage en tur i en rutsjebane, hvor du føler, at du virkelig sidder i vognen, hvilket er en fed oplevelse, du kan tage en tur rundt i verden, hvor du kan gå rundt i gadeplan og se på butiksvinduer, gå rundt på en sandstrand eller dykke med delfiner. Der er så meget at se og opleve med et VR-headset, at det kun er fantasien, der sætter grænser.

VR har noget at tilbyde de fleste mennesker.

Er du på udkig efter afslapning? En ny måde at omgås mennesker på? En måde at få afløb for din frustration på? Eller måske ønsker du at bevæge dig mere? VR dækker alt dette.


Vil du gerne spille sjove spil, få mulighed for at se dele af verden, du ikke kan besøge, få en chance for at gøre det, du har drømt om, men aldrig har turdet? Med VR-tilbehør, som du kan finde her hos VRGaming, kan du øge den fede følelse yderligere.


Uanset om du er nybegynder eller en erfaren VR-spiller, har VR meget at byde på. De eneste personer, der ikke anbefales at bruge VR, er børn under 13 år, fordi der i øjeblikket er for lidt forskning om, hvordan VR påvirker børn. Læs mere om dette i afsnittet om sundhed og sikkerhed i brugervejledningen til dit headset.

Er du klar til din første VR-oplevelse

Har du lyst til at prøve VR for første gang, men ønsker ikke at købe et VR-headset endnu? Der er mulighed for at prøve VR mange steder i landet hos forskellige arrangører af events. Hvorfor ikke tage din familie eller venner med til en hyggelig fælles aktivitet?

Dit første headset med venlig support


Men hvis du føler, at du allerede ønsker dit eget headset (VR-briller), er det her, du skal købe Oculus Quest 2 VR-headsettet (128 GB).

VRGaming har Sveriges største udvalg af VR-tilbehør og kan derfor tilbyde dig en komplet løsning. Det tilbehør, du finder hos VRGaming, er designet til at give dig stor spilkomfort, men også til at give dine spil ekstra fordybelse.

Noget, vi er meget stolte af, er, at vi har en meget god og supervenlig support med et meget stort produktkendskab. Det betyder, at du altid kan få svar på spørgsmål om de produkter, du har købt hos os. Hos VRGaming mener vi, at personlig support med et højt niveau af produktkendskab er til gavn for alle vores kunder.

Tak for din tid og opmærksomhed! 💙

Afslutningsvis vil jeg præsentere en video, der viser, hvordan det kan være at bokse i VR. En rigtig god træning!


Hvis du har spørgsmål eller bekymringer, eller hvis vi har været uklare om noget, er vi hos VRGaming altid til rådighed for dig. Kontakt os venligst på: support@vrgaming.se